Leren ondernemen in de hoogtechnologische sector!

SpinOff 2015-2016

SpinUp-dag 14/10/2015 @ UAntwerpen

Een nieuwe editie van het project ging op woensdag 14 oktober 2015 van start in de Universiteit van Antwerpen. De deelnemende klassen werden al meteen in de fascinerende wereld van de kwantumfysica ondergedompeld via hands-on experimenten: de constante van Planck bepalen, diffractie met een laserlicht, de emissielijnen van H en He, de golflengte van een elektron,… Een indrukwekkende ervaring in de grote practica van de UAntwerpen!

De leerlingen maakten ook kennis met de onderzoeker die hen gedurende het traject zal begeleiden en hen zal helpen het wetenschappelijke artikel beter te begrijpen. Ze moeten immers een goed beeld krijgen van de inzichten uit fundamenteel onderzoek, om een nieuwe toepassing of dienst te kunnen bedenken die daarop gebaseerd is. Want dat is ten slotte wat hen tijdens dit schooljaar te doen staat!

De foto's vind je in dit album

 

Sint-Jozefslyceum Knokke-Heist wint SpinOff-finale 2016

Op maandag 27 april namen vijf Vlaamse scholen in de Universiteit Antwerpen deel aan de finale van Quantum SpinOff, waar ze bekroond werden voor de meest originele toepassingen van de moderne fysica.

 

Op basis van wetenschappelijk onderzoek werkten de leerlingen verschillende nieuwe (virtuele) diensten of producten uit, samen met een uitgebreid businessplan en/of een kunstwerkje en een demo. Tijdens de beraadslaging van de jury gaf Jacques Tempère een sprankelende lezing over kwantummechanica.

Het SpinOff-project wil leerlingen laten proeven van de moderne technologie en de state-of-the-art toepassingen in ondernemingen. Op die manier worden jongeren warm gemaakt voor een studie en carrière in de wetenschappen. 

De hoofdprijs werd in de wacht gesleept door het Sint-Jozefslyceum in Knokke-Heist, met hun vernieuwende en sociaal relevante toepassing voor het opsporen van het zikavirus in het bloed

 

De creatie van de winnende klas maakt gebruik van fotonische siliciumchips. Ze willen een lab-on-a-chip ontwikkelen, zodat bloedanalyse niet meer in een gespecialiseerd lab hoeft te gebeuren. Met een hoog performant proteïne-analysesysteem willen ze, aan de hand van een beetje bloed, kunnen aantonen of er specifieke antilichamen van het zikavirus in het bloed aanwezig zijn. Deze kunnen wijzen op het doormaken van de infectie. Zo kunnen ze patiënten bewust maken van de besmetting. De gegevens kunnen ook gebruikt worden door grotere organen zoals de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Zij kunnen op deze manier een veel accurater beeld krijgen van de verspreiding van het virus. 
De leerlingen hebben ook een model van de lichtchip als artwork gemaakt: daarvoor hebben zij de chip 200 000 keer vergroot.

De tweede prijs ging naar de Primage van de Sint-Bavohumaniora in Gent. 

 

De naam 'Primage' is een samensmelting van de twee diensten die ze leveren: 3D-printing en 3D-imaging. Primage is een bedrijf dat de combinatie van 3D-imagingtechnieken en 3D-printtechnieken wil introduceren in het alledaagse leven. Uniek aan het bedrijf is dat het een 3D-drukkerij is, die ook kan 3D-scannen. Daarnaast maakt het bedrijf voorwerpen die op maat van de klant gemaakt zijn, aan de hand van een 3D-scan van een bepaald lichaamsdeel en van een 3D-printer. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een hand scannen om vervolgens een perfect passend handvat van een wandelstok te printen. Om hun dienst te adverteren, hebben ze ook een website ontwikkeld. 

Het publiek stemde unaniem voor CHILL, een uitvinding van het Technisch Heilig-Hartinstituut in Tessenderlo. 

 

De CHILL (carbon helmet innovative light light) is een 3D-geprinte koolstofhelm die licht kan geven. De lichte (niet zware) helm wordt gemaakt door innovatieve printtechnieken toe te passen. De leerlingen van THHI willen met hun product keluters en lagereschoolkinderen aanmoedigen om een helm te dragen tijdens het fietsen. Zo kunnen ze zich beter zichtbaar maken in het verkeer door de lichtgevende laag op de helm in te schakelen. Als ze al op jongere leeftijd een helm zullen dragen, dan zullen ze dit ook op hogere leeftijd normaal vinden. 
De leerlingen hebben ook een prototype voorgesteld en een promotiefilmpje getoond.

De twee derde prijzen gingen naar de leerlingen van het GO! Atheneum Oudenaarde, met hun diffuus licht absorptie spectroscopie meter en naar de leerlingen van het Sint-Niklaasinstituut in Anderlecht met WorldView.

De leerlingen van het GO! Atheneum in Oudenaarde hebben een spin-off bedacht om olijfoliefraude op te sporen door gebruik te maken van een diffuus licht absorptie spectroscopie meter. Ze hadden ook een kunstwerkje gemaakt, gebaseerd op de polarisatie van licht.

 
De leerlingen van het Sint-Niklaasinstituut in Anderlecht willen, met hun WorldView, een spin-off starten voor het kopen van oude SPECT-scanners, het verbeteren ervan en ze terug verkopen aan een lagere prijs aan ziekenhuizen in ontwikkelingslanden (mee specifiek in Azië). De leerlingen hebben bovendien een opstelling voor het quantum eraser experiment ontwikkeld. 

 

Alle klassen kregen boeiende didactische pakketten met labomateriaal voor de school. 

 

Opnieuw wint Vlaamse klas Europese finale Quantum SpinOff!

Nadat in 2015 de Gentse Sint-Bavohumaniora de Europese finale van het Quantum SpinOff-project won, sleepte ook dit jaar een Vlaamse klas de hoofprijs in de wacht. Het Sint-Jozefslyceum uit Knokke-Heist versloeg de klassen uit Zwitserland en Griekenland met hun vernieuwende en sociaal relevante toepassing voor het opsporen van het zikavirus in het bloed.